HTML

Rovatok

Tükörszoba

"...mert csillagok lázítanak minket a legnagyobb nászra, hogy virágpor-cirmos arcunk elijessze az örök halált..." - Nagy László -

Beszóltá'

Könyvmoly

Jaan Kross - A cár őrültje

Film-moly

Az élet szép

2010.11.26. 22:31 Mr.Edorwhat

Revü az árkádok alatt

Egyedül voltam. Előttem könyvek hevertek, dicső és letűnt korokról, amikor még nyeregben voltunk. A falióra kattogása ostorozza a szétfolyó perceket. Jó kedvem van, hisz magamtól ébredtem. Aludni hagyott a technika, és a sürgős mondadók angyala is inkább sarkon fordult, hogy forralt borozzon a feldíszített téren. Igaza van. A szobában túláradó Fény csiklandozta föl szemem. Elsőként az üresen mélázó függönykarnisra tekintek: hétfőn veszek egy függönyt. Így indult a nap. Amikor egyedül voltam, előttem könyvekkel, dicső és letűnt korokról, amikor még nyeregben voltunk.

Milyen nyugodt is ez a város! Szorgos polgárházak omló vakolata alatt cammogok, az Idő vasfoga rágja, nem is tudom miért nincs még neki ezüstkoronája. A múlandóság fogkoronázatlan királya, az Idő. Kiérek a körútra: S az aszfalt szennyén szerteszét gurult
A Végtelen Fény milliom karátja.
A nagy utcaseprő, a szél seperte sárga leveleit a létnek. Valami megfoghatatlan érzés lett úrrá rajtam.

Kávéztam. Majd gondoltam egyet és kisvártatva a múzeum lépcsőjére telepedtem. Hűvös volt. Imádom a hidakat és a színházat. Tovább andalogtam, s azon tűnődtem, hogy egyedül élek-e eme nagy Időmutatványok között. Lakik-e valaki a szecesszió lélekváraiban vagy a szocreál lekvárjában? Megérintenek-e valakit a barokk angyalkarok? Hisz a függönyök mögül senki sem leselkedik a járőkelők után, az utcán meg nincsenek járókelők. Csak a lemenő Nap színezte bíbor némaság.

Bemegyek a dohányboltba. Nyitva van, hát csak lakik itt még valaki. Úgy döntöttem meglepem magam, Djarum Black-et veszek. Ajkaimon végigduzzad a szegfűszeg édeskés pikantériája. Az édeskés meg márt' majdnem véres-kés. Beülök az Egri Borozóba. Zöld absinthe-t kérek. 4 centet. Hanyagolva minden szimbolizmust megértem Baudlaire-t. Újra és újra, ahogy kitépem szívem, és nyakam köré húrja, tekeredik. Mert látom a valótlant és érzem a némaságot. Mindenható jelleggel testesedik meg az eszme, s hiába kiáltom, ezt ne! - bitangul fojtogat a szerelem. Még egy. Amikor földek nyílnak szét és szobabiciklin találod a mindenttagadás elhízott angyalát, megérted Az ember tragédiáját. Még egy. Amikor harangok zúgnak füleidben és hangosbeszélők harsognak, és élettelenséget tettetve mereven kergeted a Holdat, s a kutyák be-se-vesznek, rájössz, milyen sorstalannak lenni. Amikor a járókelők, akik mégis itt élnek, hagynak ugatni a Holdat, hogy sziszifuszi erőfeszítéseid télen egy padon ringassanak fagyhalálba, miközben banditák veszik el utolsó krajcárjaid, megérted mi az a Közöny.

Kértem még egy sört. Ez kitisztít. Kimegyek. A templomóra 11-et mutat. De késő van! Habár ma én csak a derű óráit számolom. Mégis hazaindulok, hogy holnap arra ébredjek, egyedül vagyok, előttem könyvek, dicső és letűnt korokról.

Amikor még nyeregben voltunk.

                                                                       (naplójegyzet, 2010. nov. 20. 0:13)

7 komment

Címkék: novella irodalom szeged ital november alkoholizmus dohány őrület egyperces látomás szürrealizmus.


A bejegyzés trackback címe:

https://mredorwhat.blog.hu/api/trackback/id/tr802475796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veil 2010.11.27. 00:41:10

Nohát, ez elragadó, szép íve és sodrása van. És nem csak az elszórt drágakövek miatt.
Van benne azért egy-két kigyomlálni-való, pl. a lemenő nap színezte bíbor némaság.

Egy kérdés-nem szemrehányó-, mikor voltunk' nyeregben'?

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.11.27. 08:40:32

@veil: Nyeregben utoljára A Hunyadiak uralkodása alatt voltunk, azóta sem. Rég volt.

Kayama 2010.11.27. 09:19:11

Köszönöm :) Igazán jól esett!

Mr.Edorwhat 2010.11.27. 10:37:25

@veil: konstans módon rég. de a remény néha fel-felcsillant.

amúgy a honfoglalás kérdései vizsgámra készültem :-)

Bandara65 2010.11.27. 10:55:55

Elevenembe vágott, megmozdult a falábam! A hangulata hab volt a söröm mellé.

gizz 2010.11.27. 23:38:52

Kövezzenek meg, de...
süti beállítások módosítása