HTML

Rovatok

Tükörszoba

"...mert csillagok lázítanak minket a legnagyobb nászra, hogy virágpor-cirmos arcunk elijessze az örök halált..." - Nagy László -

Beszóltá'

Könyvmoly

Jaan Kross - A cár őrültje

Film-moly

Az élet szép

2011.03.11. 20:07 Mr.Edorwhat

B. éke

Csak írom ami jön - gondolta B, miközben madarak helyezkedtek el a bizsergető interferencián. A szürkeség hamarjába hamvába halt: ma kisütött a Nap és lelőtték az Egyesült Államok elnökét 48 éve lassan. És láttam a lányt pirosra festett körmökkel, piros fülbevalóval és nyaklánccal, duzzadó veres ajakkal. S kérdőn nézek nagyapámra a falra, de ő csak magabiztos szépia-mosollyal értetlenkedik a körülöttem zajló világon. Pszeudofuturista lehetett. Vagy vadakat terelő juhász. Elment '45-ben. Visszatért 1935-ben. Sosem nyugvó háborús nemzedék maradunk. Közben a lány elkészült, s kilépett az erőtlen pázsitra, s gondolt versekre, álmokra, Párizsra! Közben én lehamuztam a kommunista alkotmányt.

Csak írom ami jön - gondolta B, miközben a Tisza mikrohullámaiban sercegtek a mirelit halrudak. Közben a lány az utcára lépett, virágot tűzve hajába, megtestesítve valami rettentő könnyedet. Habokat, krémeket - júniusi éjeket. Tengermorajt. Cipőt húztam, hogy utánaeredjek. Valamikor a 7th avenue és a Broadway kereszteződése is idilli békében hullámzott. Ádám és Éva got the Big Apple. A lány továbbra is a könnyed angyallépteken kanyargott a sétáló utcák ricsajjal teli C-molljában. Ridegen didergett a hideg tekintetű depresszió az éj kék szaténköpenyében, miközben gyapjú berlinerben remegve hahotázott Mrs. Parkinson. A lány kilúgozta a képről ezeket a koboldszerű macskakörmöket. Színt varázsolt és hangulatot lehelt.

B. sosem érezte magát ilyen nyugalmatlannak. A piros nő eltompította érzékeit, nem bírt magával. Kívánta. De sánta kötéltáncos módjára saszézott a lehetőségek 66-os útján. Pillangót kergetett, ki virágról virágra szállt. A lány balra fordult a Vörös és Feketén. B. követte. A holnap(-)után ismét balra fordult. Az univerzum feszültsége béklyózta. Izgalmában újabb és újabb cigarettára gyújtott. Két perc múlva dél, és a Cosmopolitan ondóvá alakul. Egy antikváriumig követte a piros rúzsú lányt, az út másik oldalára állva. Elviselhetetlenül melege lett B.-nek, martketinge felső részét kijjebb gombolta: tudta most megteszi.

A piros ajkú nő kijött az üzletből és tündér tekintetét B.re szegezte egy pillanatra, aki rögtön mindent megértett, ahogy a tér és idő édeskésillatú zselés anyaggá zsugorodott az utca forró vákuumcsarnokában. Át kell mennie. Átmegy. Elindult. B. nem tudta levenni megmámorosodott-gyomorgörcsös tekintetét e égi tüneményről. S csak a piros ajkak furcsa eltorzulását észlelte extázisában, és hirtelen mintha szemébe fényképeztek volna, vörösbe borult minden, s mintha megérintette volna, elszakadt a valóságtól.

B.-t elütötte a 4-es villamos.

8 komment

Címkék: novella irodalom valóság fikció vagy magánélet művészkedés habzsolás tükörszoba fénybenülés


A bejegyzés trackback címe:

https://mredorwhat.blog.hu/api/trackback/id/tr52731811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosciuszko 2011.03.11. 22:52:38

Borászként: érzek benne egy leheletnyi Kafkát, némi Pierre Curie-vel fűszerezve és az a jól ismert, kellemes zamatot adó Mándy Ivánt.

Mr.Edorwhat 2011.03.11. 23:00:07

biztos. bár Mándy biztosan nem tudatosan.

Mr.Edorwhat 2011.03.12. 00:00:19

van még rajta dolgozni való. az E/1 és E/3 mindig elcseszem... fogjuk fel spontaneitásnak.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2011.03.12. 07:04:19

nekem most ez nagyon tetszet könyed reggeli olvasmány-igaz egy soron sem gondolkodtam el hanem befaltam az egészet.igen jól sikerült.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.03.12. 07:10:45

A 'zónában a kávé mellé ez most jó volt. Kár, hogy telefonon kicsik a betűk. :D

Bandara65 2011.03.12. 08:53:34

A történeted azért tetszik, mert lassan kísértetiesen hajaz a mindennapjainkra.
Még jó, hogy a főutcán nem jár villamos!D

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2011.03.12. 10:17:56

@immortalis: én szintén telefonon ágyból ...egész kellemes reggeli olvasmány és váratlan végkifejlet.
Hétvégente szo-va jöhetne egy egy ilyen mindig valakinél :-)
süti beállítások módosítása